Heli Helmed

Viktoriaanlikud ehted

Väga naiselik on naistepäeval pilku heita viktoriaanliku ajastu toretsevasse maailma.
19. sajandi rõivad olid väga naiselikud, kuid üleküllastunud.
Sajandi alguses oli moes suur dekoltee. Kõige sagedamini kanti lühikesi laiu varrukaid või ülalt drapeeritud pikki varrukaid. Väga levinud oli kleitide kaunistamine erinevate, enamasti lillkirjaliste tikanditega. Kaunistusena kasutati kleitidel lipsukesi, linte, paelu ja pitse. Need olid ühevärvilised ja erksates värvitoonides: punased, roosad, rohelised, sinised, valged, kollased. 1830 -ndatel hakati seeliku alläärt kaunistama volangiga. Naisterõivastuse üheks olulisemaks elemendiks oli sall - neid kanti väga erinevalt. Rõivastust täiendasid kindad, mille pikkus sõltus varruka pikkusest. Kingad olid väga lahtised ja madala kontsaga.
Taskurätt oli daamide rõivastuse juures oluline detail. See oli siidist või batistist, tikitud ja pitsiga ääristatud. Neid käsutati osavalt koketeerimisel. Ka härradel olid taskus nn kavaleritaskurätikud. Nendega lehvitades püüti minestanud daame meelemärkusele tuua.

Avara dekolteega kleitide juurde kanti palju ehteid: pärleid, kaelakeesid, ketikesi, medaljone, pikki kõrvarõngaid, prosse, pandlaid, diadeeme, dekoratiivseid kamme, rinnanõelu, juuksenõelu, sõrmuseid (ka kinnaste peal), käevõrusid.
Ehetest olid kõige enam levinud kameed. 

Ajastust inspireerituna valmisid viktoriaanlikud kõrvarõngad:



















 


Viktoriaanlikust stiilist inspireeritud gooti 'choker' tüüpi kaelakee: 




Aia Heli

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Instagram